Top Reisje
Image default
Buitenshuis

Wat is de beste matras of slaapmat voor fietstochten en kamperen?

Wat is de beste matras of slaapmat voor fietstochten en kamperen?

Het is tijd om eens diep in te gaan op een ander netelig onderwerp (sorry) betreffende uitrusting voor fietstochten en bikepacking – hoe kies je een kampeermatras, of een slaapmat.

Slaapmatrassen voor fietstochten en camping

Een slaapmatras voor kamperen of campingmatras is geen overbodige luxe, maar minstens even belangrijk als een slaapmat bij het kamperen op de fiets.

Dat komt omdat – zoals je weet als je wel eens op een kale grond hebt geslapen – de warmte het snelst verloren gaat waar je warme lichaam de koude grond raakt.

Waarom houdt een slaapmat dit niet tegen? Het is de lucht in de voering van een slaapzak die uw lichaamswarmte binnenhoudt. Maar in een slaapzak wordt de lucht eruit geperst als u erin gaat liggen. Een campingmatras lost dit op door een structuur te bieden voor de ingesloten lucht die nodig is om uw lichaam van de grond te isoleren.

Met andere woorden, het belangrijkste doel van een campingmatras is u warm te houden.

Hoewel comfort vaak het eerste is waar mensen aan denken bij het kiezen van een campingmatras, is dit een secundaire zorg. Hoe zacht en comfortabel uw slaapoppervlak ook aanvoelt, koude plekken zullen u wakker maken als u niet goed geïsoleerd bent – en dan kunt u helemaal niet slapen.

De 3 soorten camping slaapmatrassen die u moet kennen

Kampeer slaapmatrassen voor fietstochten en bikepacking worden in drie categorieën onderverdeeld:

  • schuim met gesloten cellen (d.w.z. een ‘rolmat’),
  • opblaasbaar, en
  • zelfopblaasbaar.

Binnen elke categorie vind je een reeks opties en stijlen die interessant zijn voor de fietser, van een eenvoudig stuk schuim dat 5 pond kost tot luxe gewatteerde luchtbedden van honderden ponden.

De meeste kampeermatrassen die we zullen bekijken zijn afkomstig van de afdelingen wandelen, trekking en backpacken van outdoorwinkels, waar de behoeften van fietsreizigers overlappen met die van lucratievere markten. 
Hoeveel bagageruimte je hebt, is ook van invloed op het type matras dat je kiest.

Voor bikepackers die hun uitrusting willen beperken, zijn er ultralichte opblaasbare matrassen of minimalistische zelfopblaasbare matrassen die in een zitzak of stuurrol kunnen worden opgeborgen.

Maar voor een volgeladen tocht is een dikke mat van schuim met gesloten cellen of een dik zelfopblaasbaar slaapmat prima geschikt om op de bagagedrager te leggen.

De andere beslissende factor is uw eigen slaapvoorkeur.

Sommige mensen kunnen een dun stuk schuimrubber uitrollen op een rotsachtige ondergrond en de hele nacht doorslapen. Anderen, vooral zijslapers, hebben een dikke laag luchtkussens onder zich nodig om dezelfde goede nachtrust te krijgen. En weer anderen slapen beter op een dunner ‘zelfopblazend’ slaapmat met een schuimstructuur (ik behoor tot die laatste categorie).

Als je nacht na nacht een goede nachtrust wilt hebben, moet je weten welke van de drie categorieën kampeer slaapmatrassen je die het beste geeft.

Ga dus naar uw dichtstbijzijnde campingwinkel en ga op een aantal opties liggen voordat u geld uitgeeft.

Als u eenmaal weet welk type kampeer slaapmatras voor u geschikt is, kunt u gaan nadenken over zaken als uw budget, bagageruimte, het klimaat waarin u rijdt en alle andere factoren, voordat u het web afstruint naar de beste deal voor de optie van uw voorkeur.

sleep pad