Top Reisje
Image default
Auto

Op vakantie naar Frankrijk met de Jaguar I-PACE

Van Utrecht naar Dordogne met de elektrische auto

Elektrisch rijden staat volop in de schijnwerpers. Er komen steeds meer mensen bij die kiezen voor een elektrische auto voor de afstanden die dagelijks afgelegd moeten worden. De elektrische auto is echter ook bijzonder geschikt voor langere afstanden, zoals een vakantie naar Zuid-Frankrijk. Het team van elektrischeautovakanties.nl liet dit al eerder zien en besloot om de proef nog eens op de som te nemen door met de Jaguar I-PACE naar Vergt in Dordogne te gaan, een afstand van meer dan 1000 kilometer door de laadwoestijnen van Frankrijk. Of viel dat allemaal wel mee?

Ruim 1.000 kilometer in een bijzonder plezierige auto

De Jaguar I-PACE was een van de eerste elektrische auto’s met een behoorlijke actieradius. De 470 kilometer WLTP is zeker geen straf wanneer je met een elektrische auto naar het zuiden van Frankrijk rijdt, vooral omdat de afstand tussen Lille en Parijs nog altijd weinig laadpunten kent. Daarom besloten de EV-pioniers te laden bij Moeskroen, om zo direct de laadwoestijn tussen Lille en Parijs over te kunnen slaan.

Ondanks enkele uitdagingen, waaronder filerijden (al is dat geen probleem voor de actieradius van de EV én heeft de I-PACE adaptieve cruise control) en een hotel met laadpaal waar de oplaadpunten niet-werkte en dit niet aan de gasten gecommuniceerd was, verliep de reis bijzonder prettig. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de luxe Jaguar met panoramisch dak en tal van features om zelfs een reis van ruim 1.000 kilometer voorbij te laten glijden zonder stress of problemen.

Het team verbleef in Vergt, een klein dorpje in Dordogne waar overigens de eerste grote slag gevochten werd in de Hugenotenoorlogen (ook bekend als Franse Godsdienstoorlogen) in 1562. Tegenwoordig staat deze omgeving bekend om het lekkere eten, de authentieke straatjes en panden en de vele toeristische trekpleisters op korte afstand zoals het Coucou Aquapark en het boomtoppen avontuurpark in Cornille. Al mogen de lokale markten en een bezoek aan Bergerac ook niet op de lijst ontbreken. 

De terugreis: eenvoudig dankzij goede planning

Aan elke vakantie komt een einde. Het team besloot de terugreis goed te plannen met een hotelovernachting ten noorden van Parijs (mét werkende laadpalen). De totale prijs voor het laden van de elektrische auto voor de heen- en terugreis bedroeg €223.


Een aantal praktische tips wanneer je zelf op vakantie wilt met de elektrische auto

Ga jij zelf ook naar de Dordogne op vakantie met je elektrische auto, dan hebben we een aantal praktische tips verzameld uit de ervaringen van de experts:

  1. Neem een granny charger (laadkabel met normale Schuko-stekker) mee voor het geval er geen laadpalen zijn en je toch moet laden
  2. Neem meerdere laadpassen mee of download de apps die je mogelijk nodig hebt om te kunnen laden tijdens je vakantie
  3. Kies een accommodatie met laadmogelijkheid en informeer of deze inderdaad werkt
  4. Gebruik een app om je reis te plannen en bij te sturen, zoals Chargemap
  5. Rijd rustig. Een rustige rijstijl met anticiperend rijgedrag verhoogt de actieradius van de EV aanzienlijk
  6. Laad tot maximaal 80% bij snelladers. Niet alleen is het asociaal om te laden tot 100%, het kost je ook nog eens veel meer tijd omdat de laadcurve na de 80%-grens aanzienlijk verslechtert
https://elektrischeautovakanties.nl