Top Reisje
Image default
Reizen

Evenementen en festivals tijdens je rondreis op Sardinië

Er is een ongelooflijke verscheidenheid aan festivals op Sardinië. Wanneer je het eiland ook bezoekt, zul je zeker iets vinden om je te vermaken en meer te leren over de geschiedenis en cultuur van het eiland.

Als er één ding is waar de Sardiniërs goed in zijn, dan is het wel een geweldig feest geven. We genieten ten volle van het leven – met passie, heerlijke seizoensgerechten en goede wijn (en bier), muziek, vrolijke kostuums en geweldige dans.

We hebben ook een rijke cultuur die nog steeds leeft en bloeit. (Wist je dat het Sardijns een van de beschermde minderheidstalen van Italië is? Dit helpt bij het beschermen van de cultuur en tradities van het eiland.) Wij hebben genoeg redenen om te vieren!

Als je een reis naar Sardinië plant en enige flexibiliteit in je schema hebt, probeer dan je reis rond een Sardijns festival te plannen. Je zult onvergetelijke herinneringen maken en geweldige foto’s nemen. Bovendien bieden de meeste festivals ook traditionele gerechten, dus de kans is groot dat je twee vliegen in één klap slaat.

Als je op zoek bent naar de beste festivals op Sardinië, dan ben je hier aan het juiste adres en bij de juiste persoon. Ik ben geboren en getogen in Sardinië en woon hier nog steeds. Ik heb het eiland uitgebreid verkend en ben klaar om alle geweldige aspecten van de festivals op Sardinië met jou te delen.

Evenementen en festivals die je niet mag missen op Sardinië

Sant’Efisio, Cagliari (1 mei)
Het festival van Sant’Efisio vindt elk jaar plaats in Cagliari op 1 mei. Het is een van de meest oprechte festivals op het eiland en duurt vier dagen, van 1 tot 4 mei. Het festival viert de heilige die de mensen redde tijdens een verwoestende plaag in 1652. Tijdens de optocht marcheren meer dan 5.000 mensen in traditionele kostuums door de straten, gevolgd door het standbeeld van Sant’Efisio in een prachtig versierde kar.

Sa Sartiglia, Oristano (Carnavalstijd)
Sa Sartiglia is een spectaculaire tweedaagse gebeurtenis in Oristano, centraal-west Sardinië. Het markeert het hoogtepunt van de carnavalsvieringen op Sardinië. De paardenrace om een ster te vangen die midden op straat hangt, is het hoogtepunt van dit festival. De oorsprong van Sa Sartiglia is onduidelijk, maar het festival biedt iedereen een reden om te feesten met lokale wijn, muziek en plezier.

Cavalcata Sarda, Sassari (mei)
In mei kun je naar Sassari gaan voor de Cavalcata Sarda, een parade in traditionele klederdracht van vertegenwoordigers van 60 steden en dorpen. Dit festival heeft geen religieuze wortels en werd voor het eerst gehouden in 1711. Naast de traditionele klederdracht zijn er ook paardenraces, acrobatiek te paard en tal van eetkraampjes die traditionele delicatessen serveren.

Girotonno, Carloforte (eind mei/begin juni)
Eind mei of begin juni vindt de Girotonno plaats in Carloforte op het eiland San Pietro. Dit vierdaagse voedselfestival viert alles wat met tonijn te maken heeft. Het programma omvat een internationale wedstrijd voor tonijnkoken, live kookshows, muziek en meet & greet-evenementen.

Corsa degli Scalzi, Cabras (september)
Corsa degli Scalzi is een uniek festival dat elk jaar in september plaatsvindt in Cabras, aan de westkust van Sardinië. Tijdens dit historische en religieuze festival rennen 900 mannen blootsvoets en in het wit gekleed een 7 km lange route om een standbeeld van San Salvatore te vervoeren. De volgende dag is er een processie met vrouwen in traditionele klederdracht.

Time in Jazz Festival, Berchidda (half augustus)
Half augustus vindt het Time in Jazz-festival plaats in Berchidda, nabij Olbia in het noorden van Sardinië. Dit is een van de belangrijkste livemuziekevenementen op het eiland, opgericht door de beroemde trompettist Paolo Fresu. Het festival biedt een mix van muziek, dans, kunst, film en milieubewustzijn.

Su Prugadoriu, Seui (31 oktober)
Su Prugadoriu is de Sardijnse versie van Halloween, gevierd in Seui, een stadje in de bergen van Barbagia. Het festival vindt plaats over drie dagen en herdenkt de zielen in het vagevuur. Bezoekers leren over de lokale geschiedenis en tradities, genieten van lokale gerechten en nemen deel aan oude rituelen.

Carnevale, Mamoiada en Ottana (januari/februari)
Carnaval op Sardinië is bijzonder, vooral in Mamoiada en Ottana. Het carnaval begint met de Fuochi di Sant’Antonio Abate op 16 januari in Ottana, gevolgd door de parades van Mamuthones en Issohadores in Mamoiada tussen half januari en eind februari. Deze parades en rituelen zijn bedoeld om voorspoed en een goede oogst te brengen.

Calici di Stelle, Jerzu (zomer)
Calici di Stelle is een wijnfestival dat al meer dan 40 jaar in Jerzu wordt gehouden, beroemd om zijn Cannonau-wijn. Dit festival biedt een overvloed aan wijn, muziekconcerten, sportevenementen, rondleidingen naar archeologische vindplaatsen, dansen, paardenraces en meer. Jerzu ligt prachtig in de bergen van Ogliastra, dicht bij de oostkust van Sardinië.

Samenvatting

De blog beschrijft de verscheidenheid aan festivals op Sardinië, die bezoekers de kans geven om meer te leren over de geschiedenis en cultuur van het eiland. Sardiniërs staan bekend om hun passie en het organiseren van geweldige feesten met seizoensgebonden gerechten, goede wijn, muziek, kostuums en dans. Elk festival heeft zijn unieke kenmerken en biedt onvergetelijke ervaringen.

https://bebsy.nl/rondreizen/italie/sardinie