Top Reisje
Image default
Reizen

Beste plekken voor je eerste rondreis op Sicilië

Beste plekken voor je eerste rondreis op Sicilië

Na vele jaren het eiland te hebben bezocht, zou je kunnen zeggen dat wij wel een expert zijn geworden op het gebied van de beste plaatsen om te bezoeken op Sicilië. Er zijn zoveel bestemmingen en must-see-bezienswaardigheden op Sicilië dat het moeilijk kan zijn om het te verfijnen en te weten welke je moet bezoeken, vooral als je het eiland voor de eerste keer bezoekt. Daarom heb ik hieronder 5 van onze topsuggesties op een rij gezet om je te helpen en ervoor te zorgen dat je geen enkele van de hoogtepunten van Sicilië mist.

Sicilië is een eiland vol boeiende bezienswaardigheden, historische schatten en eeuwenoude wonderen. Voor nieuwkomers kan het overweldigend zijn om te beslissen welke plekken je als eerste moet bezoeken. Op de kaart lijkt Sicilië misschien klein, maar in werkelijkheid is het groot en uitgestrekt. Het is zo groot dat je soms vergeet dat je op een eiland bent! Er zijn zeker een paar plekken op Sicilië die je niet mag missen, en die heb ik hieronder opgesomd. Maar probeer niet alles in één keer te zien, tenzij je meer dan twee weken voor je rondreis op Sicilië hebt. De charme van Sicilië nodigt uit om keer op keer terug te komen. Dus als dit je eerste bezoek is, neem dan de tijd om enkele van de topattracties te zien en geniet ook van het rustigere, ontspannen eilandleven.

Taormina

Het schilderachtig gelegen Taormina ligt op een rotsachtige uitloper hoog boven de zee en is al eeuwenlang een topbestemming in Sicilië en één van mijn onze favoriete plekken en mag je niet missen tijdens een rondreis over Sicilë. Vooral in de vroege avond wanneer de zon ondergaat en het uitzicht adembenemend is.

Deze stad charmeert met prachtig gerestaureerde middeleeuwse gebouwen, verbazingwekkende uitzichten op elke hoek, en een wirwar van smalle straatjes vol winkels, bars en restaurants. Het is de perfecte plek om doorheen te dwalen, badend in een authentieke Italiaanse sfeer. Verstopt aan de achterkant van de stad vind je het Teatro Greco, een Grieks theater dat naar verluidt uit de 3e eeuw stamt. Het uitzicht vanaf het theater is fenomenaal, met de vaak rokende Etna en de baai van Naxos op de achtergrond.

Je kunt met de auto naar Taormina rijden en parkeren in de grote parkeergarage aan de voet van de stad. Taormina heeft ook een treinstation, maar dat ligt aan de onderkant van de heuvel. Vanaf daar kun je een bus naar boven nemen of kiezen voor de steile wandeling bergopwaarts.

taomina sicilie rondreis bebsy

Etna

De Etna, Europa’s meest actieve vulkaan en een echte blikvanger in Oost-Sicilië, is absoluut een bezoek waard en behoort tot de topbestemmingen op Sicilië. Vanuit Catania of Taormina is het een gemakkelijke dagtrip met de bus of auto (een auto is aan te raden). Je kunt ook kiezen voor een georganiseerde rondleiding.

Bij Etna Sud aangekomen kun je te voet de oudere kraters verkennen of met de kabelbaan naar 2.900 meter hoogte gaan. Vanaf daar is het een retourwandeling van 2 tot 4 uur naar de topkraters, maar je hoeft niet helemaal naar de top om de grootsheid van de vulkaan te ervaren. Het andere startpunt is Etna Nord (Piano Provenzana), waarvandaan je te voet of met 4X4-bussen naar het observatorium op 2.400 meter hoogte kunt gaan. Vanaf daar is het mogelijk om naar de topkraters te wandelen. Ga alsjeblieft wel met een gekwalificeerde gids!

Syracuse (of Siracusa)

Siracusa is zo’n plek op Sicilië die je gewoonweg niet mag overslaan. Zonder een bezoek aan deze stad mis je een cruciaal stuk van het eiland. Siracusa is rijk aan archeologische schatten en indrukwekkende architectuur.

Voor ons is het de mooiste stad op Sicilië. In het noordwesten van de stad vind je een archeologische site vol prachtig bewaarde Griekse (en Romeinse) ruïnes. Het hoogtepunt is absoluut het Griekse theater, daterend uit ten minste de 5e eeuw voor Christus. Je vindt er ook resten van een Romeins theater en het beroemde ‘Oor van Dionysius’, een 20 meter hoge, slanke spitsboog uitgehouwen in de rotsen, die zo’n 65 meter diep loopt.

De Catacomben van San Giovanni zijn ook een bezoek waard. Ze vormen misschien niet het absolute hoogtepunt, maar zijn zeker interessant als je tijd hebt. Deze catacomben, die zich kilometers onder de stad uitstrekken, dateren voornamelijk uit de periode tussen 315 en 360 na Christus en bleven in gebruik tot het einde van de 5e eeuw. Helaas zijn door eeuwen van plunderingen alleen de ‘kale botten’ overgebleven, ontdaan van kleurrijk pleisterwerk, mozaïeken, stenen platen en zelfs de kleine objecten die de tombes van elkaar onderscheidden.

Ortigia – het eilandhart van Syracuse

Het ontdekken van het eiland Ortigia doe je het best door er gewoon rond te slenteren. Je raakt er niet snel verdwaald (het is maar 1 km bij 500 meter groot en heeft veel kleine straatjes die op elkaar lijken), maar het eiland zit vol met meer dan 2500 jaar geschiedenis. We bezoeken het vaak in de avond, omdat het de perfecte plek is om van het Italiaanse nachtleven te genieten, langs de haven te wandelen waar de jachten en zeilboten van de elite liggen, en natuurlijk ook even langs de beroemde fontein van de jeugd (La Fonte Aretusa) te gaan.

Het verhaal gaat over de nimf Arethusa, die op een dag aan het baden was in de rivier Alpheus in Griekenland, toen de god van die rivier haar begeerde. Ze smeekte om verlossing van zijn avances en uit medelijden veranderde Artemis haar in een bron, zodat ze ondergronds kon vluchten. Ze reisde onder de zee door om uiteindelijk in Siracusa aan te komen. Alpheus volgde haar echter en verscheen op dezelfde plek, waar hij zijn water voor eeuwig met het hare vermengde. Voor de Grieken was dit een romantisch verhaal. Ze zeiden dat je een beker in een bron in Arcadia in Griekenland kon gooien, en dat die beker dan hier in Ortigia zou opduiken.

eolische eilanden sicilie rondreis bebsy

 

Eolische Eilanden

De meeste dagtrips naar de Eolische eilanden starten in Milazzo. Wij hebben een dagtrip gemaakt naar de eilanden Vulcano, Lipari en Salina met de openbare veerboot. Bij de meeste dagtrips word je afgezet bij een van de havens op de eilanden. Je verplaatsen is er makkelijk; je kunt zonder moeite door de havens en kleine stadjes lopen. Wij hebben echter een scooter gehuurd om zoveel mogelijk te zien tijdens de 3 of 4 uur die we op elk eiland hadden. Zo konden we enkele afgelegen stranden bezoeken en door pittoreske stadjes rijden.

Vulcano staat bekend om zijn modderbaden (‘fanghi’) en de nog actieve hoofdkrater. Afhankelijk van de wind kun je meteen de kenmerkende zwavelgeur van de warmwaterbronnen ruiken. (Het ruikt naar rotte eieren!) Een duik in het ondiepe water bij het strand, waar thermaal heet water door de rotsen sijpelt en omhoog borrelt, is ook erg aangenaam. Het voelt bijna als een natuurlijke jacuzzi.

Neem waterschoenen mee, want de rotsen kunnen glad en scherp zijn. Er is een douche op het strand om de zwavelgeur van je af te spoelen – 1 euro voor ongeveer 60 seconden. Qua restaurants is de keuze beperkt. Wij namen een kleine lunch en twee flesjes water mee in onze rugzak!

Neem ook een kijkje voor meer reisinspiratie over rondreizen en stedentrips.

https://bebsy.nl/rondreizen/italie/sicilie