Top Reisje
Image default
Anders

Vakantie Noord-Holland

De provincie Noord-Holland is een schiereiland tussen het Ijsselmeer en de Noordzee. De hoofdstad van de provincie is Haarlem, het centrum van de tulpenbollenstreek. De grootste stad in deze provincie is natuurlijk Amsterdam. Bekende steden en dorpen zijn het karakteristieke Alkmaar, de kaasstad Edam, het vissersdorp Volendam, Enkhuizen met het Zuidersee Museum, de badplaats Zandvoort en het eiland Texel. De kust van Noord-Holland biedt meer dan 100 km aan zandstranden. Recreatie en cultuur in één regio. In Noord-Holland vindt u alles: de prachtige Nederlandse kust met schilderachtige duinen en stranden, kunst en cultuur in de steden, traditionele dingen zoals de kaas…

Volendam

De gemeente heet eigenlijk Edam-Volendam. Het voormalige vissersdorp Volendam, gelegen aan het Ijsselmeer, is er slechts een onderdeel van. Het wordt beschouwd als het bekendste vissersdorp van Nederland (ca. 22.000 inwoners). De herkenningspunten van het dorp zijn de kleine huisjes rond de haven. Natuurlijk kunt u ook genieten van uitstekende vis rond de haven. Vers gevangen. In Volendam vindt u overigens ook de klederdracht, vaak “de” Nederlandse klederdracht bij uitstek genoemd.

IJsselmeer

Het Ijsselmeer is genoemd naar zijn belangrijkste zijrivier – de Ijssel. Het ligt tussen Friesland en Noord-Holland. Het woord “Meer” heeft niets te maken met de zee, maar is synoniem met binnenmeer. Bekende plaatsen zijn bijvoorbeeld Volendam, Makkum, Stavoren of Den Oever. Het meer is ongeveer 1100 km² groot en trekt elk jaar ontelbare toeristen. Er zijn talrijke fietspaden rond het Ijsselmeer en het meer zelf trekt watersporters van allerlei pluimage aan.

Enkhuizen

Enkhuizen ligt in het noorden van de provincie en is een populaire excursiehaven aan het Ijsselmeer. Enkhuizen was al in de 17e eeuw een welvarende stad. Ook vandaag nog getuigen vele villa’s, herenhuizen en kerken in de oude stad hiervan. Een populaire attractie is het Zuiderzeemuseum in de open lucht. Hier is een typisch Zuiderzeestadje uit de 17e-19e eeuw nagebouwd. Vele vissershuisjes, een windmolen en talrijke ambachtelijke werkplaatsen zijn hier te bewonderen.

Zaanse Schans

Het openluchtmuseum de Zaanse Schans trekt jaarlijks ontelbare bezoekers. Het is een volledig bewoond openluchtreservaat en museum. Hier krijgt u een goed inzicht in het Nederlandse leven van die tijd in de 17e en 18e eeuw. U vindt er huizen, windmolens, een scheepswerf, een zuivel- en kaasboerderij en nog veel meer. De beroemde klompen worden hier ook gemaakt in een klompenmakerij. De Zaanse Schans is te vinden in Zaandam.

Texel

Het Noordzee-eiland Texel is het grootste van de West-Friese eilanden en tevens het bekendste eiland van Nederland. Het is 23,7 km lang en 9,6 km breed. Het gevarieerde landschap trekt elk jaar ontelbare toeristen. Naast de bijna 14.000 inwoners telt het eiland evenveel schapen, die bijna het hele jaar door buiten leven. Ongeveer 30 km strand wachten op bezoekers – de hele westkust bestaat uit strand. Het eiland staat bekend om zijn mooie stranden, die uitnodigen tot verpozen, en ook om de prachtige natuurgebieden.

Noordwijk

De kustplaats Noordwijk is representatief voor de prachtige badplaatsen die in de provincie Noord-Holland te vinden zijn. De gemeente is verdeeld in Noordwijk aan zee en Noordwijk binse. Met andere woorden, de kustgebieden en het binnenland. De totale bevolking van Noordwijk bedraagt ongeveer 43.000 inwoners. Het kilometerslange strand van Noordwijk nodigt uit tot zwemmen (zonnebaden) en luieren. Hier en daar vindt u strandclubs en talrijke watersportactiviteiten zijn mogelijk. Bars en restaurants worden afgewisseld met kleine winkeltjes langs de even lange promenade langs het water.

Hoorn

De havenstad Hoorn, gelegen aan het Markermeer in de regio West-Friesland, kreeg al in 1357 stadsrechten. De handel groeide en in de 17e eeuw vestigde de Nederlandse Oost-Indische Compagnie zich hier, waardoor de rijkdom van de stad toenam. Allerlei soorten specerijen werden hier in de haven overgeladen. De stad is overigens vernoemd naar de zeeman Willem Cornelisz Schouten, die uit Hoorn kwam nadat hij de beroemde Kaap Hoorn had gerond.

Bezoek Noord-Holland. Boek uw vakantiehuis nu!
recreatiepark de wielen

 

https://recreatieparkdewielen.nl/

Gerelateerde artikelen

Stukadoor Rotterdam biedt ambachtelijk vakmanschap

Wat zijn de voordelen van bedrijfsanimaties?

Wat is een gezichtstoner?